Pe Alina Bota am cunoscut-o acum 2 ani la Cluj Hub în pauza de networking a unui curs de marketing. Mi-a dat cartea ei de vizită și de atunci urmăresc cu interes și admirație proiectele pe care le derulează și cursurile pe care le ține în diferite orașe din țară.
Anul trecut am participat și eu la un astfel de curs. A fost o întâlnire interesantă la care s-a născut ideea acestui proiect. De aceea mi-am promis că Alina va fi primul antreprenor despre care voi scrie pe peopleoftransylvania.com
Salut, Alina! Mă bucur să scriu aceste rânduri. Povestește-ne, te rog, despre tine. Cine ești și cu ce te ocupi?
Salut, Andrei! Și eu mă bucur că ai decis să te apuci de peopleoftransyilvania.com Mă bucur de fiecare dată când văd că pot să ajut oamenii să-și urmeze pasiunile și să facă din asta un business sustenabil care generează bani.
„CRED CĂ FIECARE OM ARE CEL PUȚIN O ABILITATE CU CARE SE POATE ÎNTREȚINE LINIȘTIT, DACĂ ARE CURAJUL SĂ O FOLOSEASCĂ ȘI SĂ MUNCEASCĂ PENTRU DEZVOLTAREA EI”.
Practic, aceasta este ocupația mea de bază în acest moment: ajut tinerii antreprenori să pornească pe drumul lor în afaceri. Eu sunt antreprenor, fost executiv în domeniul financiar. Cred în educație continuă, în familie și în independență financiară și cred că o nouă generație de antreprenori va schimba România în bine.
Cred că poți trăi bine în România dacă ești educat, dacă ai abilități pe care le pui în valoare prin muncă. Și mai cred că fiecare om are cel puțin o abilitate cu care se poate întreține liniștit, dacă are curajul să o folosească și să muncească pentru dezvoltarea ei.
Înainte să vorbim despre experiența ta în afaceri, povestește-ne puțin despre copilărie. Unde și cum ai crescut?
M-am născut în Hunedoara din părinți ardeleni. Dar toate vacanțele mi le-am petrecut la bunici la țară în județul Alba. M-am format ca personalitate între dealurile Mureșului. Acolo am deprins niște valori umane de la care nu m-am abătut niciodată.
În satele ardelene e foarte important să fi harnic, să fii de treabă, să muncești. Să ai reputație bună că altfel te vorbește lumea. „Păstrează numele curat și ieși cu demnitate din orice situație care nu-ți face cinste” așa m-au învățat ai mei și asta am făcut mereu, atât în viața personală, cât și în business. Cred că de acolo a pornit pentru mine toată treaba asta cu brandul personal.
Am primit o educație solidă de acasă. Tata a fost profesor și m-a învățat că pot face tot ceea ce-mi pun în minte. Știi cum se zice: mama te învață iubirea, tata te învață încrederea. E o chestie de poziționare și de atitudine, iar eu m-am poziționat întotdeauna ca un leader.
Povestește-ne cum a început cariera ta. Care au fost primii tăi pași în business?
Primul meu pas în business a fost o nebunie. O vecină din Timișoara lucra ca director de marketing la o televiziune. O admiram foarte mult pentru asta. Pe atunci marketingul era ceva foarte exotic și puțin cunoscut.
„M-AM DUS LA EI, AM BĂTUT LA UȘĂ ȘI LE-AM ZIS CĂ VREAU SĂ FIU DIRECTOR DE MARKETING. FĂRĂ VREO PROGRAMARE ȘI FĂRĂ SĂ AM VREUN BACKGROUND ÎN DOMENIU”.
Ea mi-as spus că cei de la Evenimentul Zilei căutau un director de marketing competent și mi-a recomandat să merg la un interviu. M-am dus la ei, am bătut la ușă și le-am zis că vreau să fiu director de marketing. Fără vreo programare și fără să am vreun background în domeniu.
„Nu ai experiență de marketing, nu ai lucrat nici în presă. Cum să te angajăm?” m-au întrebat ei. „Nu, dar nici voi nu aveți rezultate și eu vă pot ajuta să faceți mai mulți bani” le-am răspuns și le-am arătat reclamele ce apăreau în ziarul din ziua respectivă. A fost o nebunie de tipul celor pe care le faci la 20 ani. Nu știu ce-a fost în capul meu atunci.
Cert este că m-au angajat. Am lucrat ca Director de Marketing la Evenimentul zilei și am învățat presă, am învățat marketing, am învățat vânzări. Am făcut parteneriate cu presa la nivel național și am creat un ziar regional distribuit în zona de vest.
Cum ai plecat din presă și cum ai ajuns să ții traininguri cu sute de participanți?
Evenimentul Zilei a decis că nu are nevoie de Ediție de Vest și mi-au închis un proiect care se dovedea a fi foarte profitabil și în care credeam din tot sufletul, ca urmare am plecat la Ziua de Vest, însă acolo nu am mai putut face proiecte noi.
Se zvonea că ziarul se va vinde și am început să caut proiecte noi. Am văzut un anunț despre o companie americană care căuta trainer pentru angajații din zona de vest. Compania se numea AIG Life și era o multinațională ce activa în domeniul asigurărilor.
Anunțul suna foarte exotic, pentru că în România nici nu exista pe atunci noțiunea de trainer. Am aplicat pentru un post de trainer regional, dar am fost angajată pe un post executiv. Faptul că am mers să lucrez la ei a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o în carieră.
AIG a investit foarte mult în mine. Am primit zeci de cursuri de top cu traineri internaționali care m-au ajutat să mă formez. Ei m-au ajutat să deprind abilități de lucru cu oamenii: management, comunicare, vânzări, leadership, recrutare, supervizare, training etc.
De-a lungul anilor am coordonat echipe la Allianz, Generali, KD și Aegon. Am muncit mult, am recrutat și am coordonat echipe de vânzări și am creat și implementat proiecte noi. Am ținut mii de traininguri în toată țara, am călătorit în Europa și în lume.
Am încheiat parteneriate strategice între companii de asigurări și brokeri sau bănci și am vândut de toate: atât produse palpabile, cât și „aer, spațiu și vise” cum ne place nouă să le numim. Adică reclamă în presă scrisă, la radio și asigurări de viață. De-a lungul anilor am locuit în Timișoara, Deva, Cluj-Napoca și București. Am luat-o de multe ori de la 0, atât în carieră, cât și personal, dar nu mi-a fost frică niciodată. Știam întotdeauna că voi reuși.
„TRANSILVANIA ESTE UN BRAND ASOCIAT CU MULTE CALITĂȚI POZITIVE. SUNTEM PRIVIȚI CU ADMIRAȚIE ÎN RESTUL ȚĂRII ȘI VĂZUȚI CA SERIOȘI, EDUCAȚI, MUNCITORI”.
Crezi că te-a ajutat în carieră faptul că ești din Ardeal? Și dacă da, cum?
Categoric da! M-a ajutat atât în carieră, cât și în viața personală. Peste tot unde am mers m-am recomandat ca ardeleancă și peste tot am fost primită bine. Și asta pentru că Transilvania este un brand asociat cu multe calități pozitive. Suntem priviți cu admirație în restul țării și văzuți ca serioși, educați, muncitori.
Sunt niște valori asociate cu oamenii din această zonă. Plus la asta, accentul de ardelean topește inimi și deschide uși. Imaginează-ți o sală de 200-300 de persoane care zâmbesc când te aud cum vorbești. Ca să nu mai zic că fiica mea a fost vedetă la școală în București datorită accentului său.
Cum ai început cariera de antreprenor? Și de ce ai decis să pleci din domeniul corporativ?
Pur și simplu am considerat că venise momentul să fac ceva pe cont propriu. Aveam experiența, expertiza, vârsta și banii necesari pentru a mă poziționa ca antreprenor. Eu am avut mereu foame de educație, așa că am învățat mult. Am decis că era momentul să dau mai departe, să-i învăț și pe alții. Așa a apărut LevelUp – un proiect de consultanță în business.
Mediul corporativ e foarte competitiv și provocator, dar un job în corporație îți ocupă tot timpul și îți ia toată energia creatoare. Nu mai ai timp și energie pentru familie și cei dragi. Acesta e unul dintre motivele pentru care încurajez tinerii să înceapă un business pe cont propriu.
Eu învăț tinerii să se promoveze, să pornească corect în business, fără să piardă timp și bani. În esență evoluția în carieră seamănă cu un joc de calculator: dacă vrei să treci la următorul nivel, ai nevoie de cunoștințe și abilități. Cunoștințele și abilitățile se plătesc: fie cu timp, fie cu bani.
Educația practică se ia de la oameni care au trecut prin tranșee. Care s-au lovit de probleme, care au condus echipe. Cei mai buni profesori ai mei nu au fost speakeri motivaționali ci managerii de succes sau oamenii obișnuiți din experiența cărora învăț mult mai multe decât din orice carte.
Care este proiectul tău de suflet și de ce?
Proiectul meu de suflet este Mamprenoare – un concept de LevelUp creat special pentru mămicile care vor să devină antreprenoare. E cunoscut faptul că în timpul sarcinii mămicile devin foarte creative. Eu le ajut să-și canalizeze această creativitate într-un concept de business care le permite să facă bani și să petreacă timp în familie în același timp. Astfel familiile sunt mai unite și mai fericite.
La cursurile mele sunt binevenite atât mămicile, cât și copiii lor. Pe mine nu mă deranjează să mă tragă cineva de fustă în timpul cursului sau gângurească un bebe în timp ce vorbesc. După părerea mea Clujul are cel mai puternic grup de mămici din România. Clujul este un oraș al familiilor tinere cu mulți părinți educați care au potențial antreprenorial.
„EU AJUT MĂMICILE SĂ-ȘI CANALIZEZE CREATIVITATEA ÎNTR-UN CONCEPT DE BUSINESS CARE LE PERMITE SĂ FACĂ BANI ȘI SĂ PETREACĂ TIMP ÎN FAMILIE ÎN ACELAȘI TIMP. ASTFEL FAMILIILE SUNT MAI UNITE ȘI MAI FERICITE”.
Încurajând femeile antreprenor, încurajăm familiile tinere în această direcție. Iar copiii care vor fi educați în această cultură sunt șansa noastră la un viitor mai bun. Sunt sigură că, dacă se investește în această generație, România se va dezvolta pe partea antreprenorială, iar acest lucru va fi benefic pentru toată lumea. Și ca să o citez pe o mămică antreprenor din București, fost bancher: „Când oamenii trăiesc în prosperitate, se gândesc și la semenii lor și la țara lor. Nu ai cum să faci caritate și civism cu burta goală”.