Mădălina Hîrbea – IT-ista din Cluj care a lansat cel mai complex Ghid pentru Părinții din România

Mădălina Hîrbea, IT-istă de meserie și blogger în timpul liber, a lansat cel mai complex Ghid pentru Părinții din România. De 3 ani scrie articole despre sănătatea și siguranța copiilor, iar în prezent a lansat Ghidul Părintelui Informat, disponibil gratuit pe blogul DragăMamă.ro. Acesta include de la controale medicale necesare, siguranța auto, scheme de vaccinare, manevre de prim ajutor, purtarea ergonomică a copiilor, la recomandări de cărți, comunități, site-uri sau telefoane utile de Asistență Pediatrică de Urgență.

Pe Mădălina am cunoscut-o pe Social Media. După ce a scris peste 1 milion de linii de cod, s-a apucat de scris articole pentru părinți. O combinație cel puțin curioasă, așa cum este ea: îi place să documenteze diverse subiecte, să le structureze într-un mod ușor de înțeles și să le transmită mai departe. Așa că vă invit și pe voi să o cunoașteți mai bine.

Povestește-ne despre tine. Cum te identifici și ce roluri ai?

Sunt mamă, lucrez în IT, în calitate de Business Analyst, iar în timpul liber scriu articole despre sănătatea și siguranța copiilor pe blogul meu www.dragamama.ro.

Unde ai copilărit? Ce pasiuni aveai în copilărie?

M-am născut în august 1990 într-un orășel de munte. Am copilărit în Ardeal. Aveam multe pasiuni. Bunica ne-a învățat diverse lucruri: să coasem, să pictăm, a pus în practică multe din metodele Montessori, deși nu avea habar de Montessori. Totodată, îmi plăcea să prezint știri. Tot timpul m-au atras lucrurile inedite, lucrurile pe care nu le știam. Îmi plăcea să le „descifrez” și să le transmit mai departe.

Cum ai ales domeniul IT?

Mai mult împinsă de la spate de mama. Eram bună la matematică și după un liceu de Mate-Info, am continuat cu Facultatea de Automatică și Calculatoare din Cluj-Napoca. Chiar dacă nu am fost de la început 100% cu sufletul acolo, a fost o decizie bună.

Cum au fost anii de facultate?

Grei spre foarte grei, primii 3 ani au trecut extrem de dificil. Din anul 3 am început să lucrez. După internship-ul din facultate, m-am și angajat. Seara după job mergeam la seminarii la facultate.

E destul de solicitant să înveți și să lucrezi în același timp. Regreți că nu te-ai bucurat mai mult de anii de studenție?

Nu regret. Într-adevăr, nu mai ai multe veri libere să pleci hai-hui, dar dacă vrei să investești în cariera ta, e bine să ai un start mai rapid.

Fiind o persoană creativă, cum reușeai să-ți manifești și aceste abilități?

Și-n IT e nevoie de creativitate, mai ales în a ști cum să prezinți informația într-un mod optim utilizatorului. Trebuie să te pui și în pielea utilizatorului și în cea a inginerului ca să meargă lucrurile bine. Dar ca hobby înafara jobului, mi-am creat un blog despre cusut, Pauza de Creație.

Mi-am cumpărat o mașină de cusut și am învățat de pe YouTube, apoi am început să fac tutoriale pe blog.

A fost primul meu blog. Mi-am cumpărat o mașină de cusut și am învățat de pe YouTube, apoi am început să fac tutoriale pe blog. Mașină de cusut a avut și bunica, și mama, dar din păcate nu au mai apucat să mă învețe și pe mine. Așa că învățând singură, i-am învățat și pe alții.

Cum a fost tranziția de la Mădălina IT-istă full time la Mădălina mamă full time?

Când a apărut „proiectul Eduard” în aprilie 2019, am luat aproape 2 ani de pauză de la domeniul IT. Pentru că am avut multe nopți albe, a trebuit să mi le ocup cu ceva. Citeam mult despre creșterea copilului. Totodată, am început să descopăr comunități online pentru părinți de unde am învățat foarte multe. Practic, am mai făcut o facultate „de noapte”.

După ce am născut, am avut multe nopți albe, pe care a trebuit să mi le ocup cu ceva. Am Citit mult despre creșterea copilului. Practic, am făcut o facultate „de noapte”.

Primele zile cu un bebeluș sunt copleșitoare. Care au fost fricile cu care te-ai confruntat?

M-am confruntat cu toate fricile. Nu mi-a scăpat niciuna! Nici măcar nu am dormit primele nopți, ca să mă asigur că bebelușul respiră, că nu se întoarce de pe o parte pe alta. Plus alăptarea – un chin continuu. Au fost extrem de copleșitoare nu doar primele, dar și următoarele zile. Chiar și acum, după 3 ani, sunt copleșitoare.

Ce te-a ajutat cel mai mult în primele luni ca și suport informațional, dar și emoțional?

Prima persoană care mi-a oferit cel mai mult suport a fost medicul de familie, care are și competențe pediatrice. După ce am fost externată din maternitate, a venit acasă și timp de 2 ore a stat să vadă cum alăptez bebelușul, cum îi schimb scutecul, cum îl îngrijesc. Mi-a povestit despre controale medicale necesare, scheme de vaccinare naționale și opționale.

Tot dânsa mi-a zis și de grupurile de părinți: alăptare, vaccinare, siguranță auto, babywearing etc. Dintr-un grup în altul, am început să descopăr tot mai multe. Cel mai mult suport emoțional am primit din partea prietenilor care nu au copii. Și a fost extraordinar. Aveau altă percepție asupra lucrurilor și m-au ajutat să revin pe drumul cel bun.

Cum a apărut DragaMama.ro?

După ce am supraviețuit celui de-al patrulea trimestru de sarcină, timp în care am aflat atât de multe informații despre sistemul din România, informații pe care nu le aflasem din cărți, am simțit nevoia să le documentez în articole și să le transmit mai departe. Așa că după 4 luni de la naștere, de ziua mea, mi-am făcut cadou Dragamama.ro.

Cum ți-a venit ideea Ghidului pentru părinți?

Ideea realizării Ghidului Părintelui Informat a apărut poate cumva din natura meseriei de a găsi bug-uri și de a le fixa. Am sesizat o problemă: nu exista un astfel de ghid. Adunasem deja peste 100 de articole despre sănătatea și siguranța copiilor. Așa că am hotărât să le adun pe toate în același loc, ca informațiile să fie și mai ușor de accesat. Ghidul poate fi descărcat gratuit, pentru că și eu am aflat gratuit informațiile de la medici și de pe grupurile de părinți. Consider că fiecare părinte are dreptul de a avea acces la informații relevante, de ultimă oră, în mod gratuit.

fiecare părinte are dreptul să aibă acces la informații relevante, de ultimă oră, în mod gratuit. Așa a apărut Ghidul Părintelui Informat, care poate fi descărcat de pe dragamama.ro

Cu cine l-ai realizat?

Principalul colaborator a fost medicul de familie – Dr. Mădălina Moldoveanu plus medici din alte orașe, pe care i-am cunoscut prin intermediul Social Media, fiind administratori de grupuri. Totodată, m-au ajutat, în timpul practicii de vară, 3 studente din cadrul Departamentului de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai (Roxana-Belen Pop, Mirela Tomic și Andrada-Raluca Hlatca), pe care le-am cunoscut în cadrul unor seminarii în care am fost invitată să predau Child Safety Advocacy.

Care crezi că sunt cele mai importante capitole din Ghid? De ce?

Un capitol important este Sănătatea Familiei: lista de controale medicale pentru copil, pentru mamă, lista de vaccinuri naționale, vaccinuri opționale, măsuri de prim ajutor în caz de înec, cele mai importante numere de telefon de Asistență Pediatrică de Urgență. Acesta este capitolul pe viață și pe moarte. Și sper că informațiile pe care le ofer au ajutat la un moment dat părinții, dar mai ales copiii.

La fel de important este și cel despre Siguranța Auto. La capitolul acesta lumea este destul de reticentă, și la cel de vaccinare, dar și la acesta: „dacă noi am supraviețuit fără scaune auto, putem aplica aceleași metode și pe copiii noștri”, ceea ce e total greșit. Ar trebui să profităm de ultimele informații și recomandări de la specialiști.

Cred că suntem generația care va schimba lucrurile în bine. Haideți să nu ne mai bazăm pe soartă și să încercăm să ne creștem copiii în condiții de siguranță deplină.

Chiar cred că suntem generația care va schimba lucrurile în bine și nu se va mai ascunde în spatele expresiei „lasă că merge și așa”. A fost un miracol că nu am pățit nimic în timp ce călătoream cu mașina și că nu am fost implicați în accidente. Haideți să nu ne mai bazăm pe soartă și să încercăm să facem tot posibilul să ne creștem copiii în condiții de siguranță deplină.

La câți părinți vrei să ajungă Ghidul?

Vreau să ajungă la toți părinții din România. Încep prin proiecte și sponsorizări, măcar în Cluj-Napoca să reușesc să pun afișe, să dau broșuri, ghiduri printate. Va fi tot timpul disponibil pe blog, va putea fi descărcat, poate chiar printat acasă de oricine are nevoie.  E pus totul la dispoziția părinților, doar ei să aibă dispoziția necesară să-l citească.

Cum planifici să ajungă ghidul și la familii din zone defavorizate?

Prin intermediul sponsorilor pe care sper să-i găsesc, oameni care vor să se implice voluntar, din diverse orașe. Îl voi înregistra și în format audio, să poată fi ascultat de mamele nevăzătoare sau mame care nu știu să citească. Mi-ar plăcea să putem ajuta toate categoriile de mame.

Voi înregistra ghidul și în format audio, ca să poată fi ascultat de mamele nevăzătoare sau mame care nu știu să citească. Vreau să ajutăm toate categoriile de mame.

La ce visează Mădălină mamă, IT-istă, blogger?

Mădălina visează la multe alte proiecte pe care le-a pus un pic on hold. De când am devenit mamă, mi s-a dezvoltat foarte mult latura creativă. Așa că pregătesc câteva proiecte speciale cu care vreau să ajung la cât mai mulți părinți, în special, mame.

De ce au nevoie mamele la început de drum?

La început de drum, mamele au nevoie de sprijin din partea familiei și de înțelegere din partea societății. Toată lumea prezintă numai părțile bune ale maternității: cât de frumos este să ai copii, cât de ușor e. Nu e deloc ușor, e extrem de greu și dacă nu ai ajutor din partea celor apropiați sau al prietenilor, ai impresia că tu nu faci lucrurile bine, că nu ești o mamă suficient de bună pentru copilul tău. Inclusiv despre depresia post-partum am inclus un capitol în ghid, linia DepreHub la care pot apela mamele atunci când au stări depresive.

Toată lumea prezintă numai părțile bune ale maternității: cât de frumos și cât de ușor e. Nu e deloc ușor și, dacă nu ai parte de ajutor, ai impresia că nu ești o mamă suficient de bună pentru copilul tău.

Eu cred că foarte mult influențează și viața aceasta glamourous de pe Social Media. Ridică foarte mult așteptările și nu multe mame vor avea viața aceea minunată și ușoară. Depinde foarte mult de câtă susținere ai din partea celor din jur.

Mai au nevoie și de informațiile din Ghidul Părintelui Informat. Mie mi-ar fi fost util dacă îl citeam în sarcină. E surprinzător, pentru că citisem destul de multe cărți, am fost la cursuri de puericultură și totuși multe informații lipseau din ele. Mai ales legate de siguranță, am aflat din articolele și campaniile de pe blog cât de multe lucruri sunt necunoscute părinților.

Aș vrea să știe toată lumea ce ajutor oferă statul sau asociațiile, să știe de unde pot să ceară ajutor, de unde pot primi susținere, inclusiv din comunitățile de părinți. Se zice: „trebuie să-ți găsești tribul”. Tribul poate fi și online.

Cum te pot ajuta cei care vor să se implice în acest proiect?

Oamenii care doresc să susțină acest proiect comunitar pot vota proiectul în cadrul Com’ON Cluj-Napoca până pe 31 iulie pentru a sponsoriza distribuirea ghidului în maternitățile și spitalele din Cluj-Napoca.

Totodată, îl pot recomanda părinților pe care-i cunosc, chiar dacă au copii mai mari. Include informații despre siguranța auto care se extinde pe mai mulți ani, controale medicale, numere de telefon importante, vaccinurile care se administrează și la adulți, nu doar la copii etc.

De asemenea, m-aș bucura dacă s-ar implica în proiect și businessurile cu produse pentru copii, care pot atașa în fiecare colet Ghidul Părintelui Informat.

ghid pentru parinti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here