Călin Biriș: „Ambiția de a învăța și de a aduce o schimbare e mai importantă decât notele sau diplomele”.

Expert în marketing digital, partener al agenției de marketing Loopaa și fondator al platformei Online Mastery, Călin Biriș este un antreprenor ce crede că ambiția de a învăța și de a aduce o schimbare e mai importantă decât notele sau diplomele.

În anul 2015, în cadrul Galei „30 sub 30” organizate de publicația financiară Forbes România, un tânăr din Gherla, județul Cluj, a fost premiat pentru activitatea sa profesională în domeniul marketingului. Acest tânăr este Călin Biriș – expert în marketing digital, antreprenor, partener al agenției de marketing Loopaa și fondator al platformei Online Mastery.

Călin, care a fost primul tău loc de muncă?

Primul meu loc de muncă a fost de muncitor necalificat. Am început să lucrez în clasa a 9-a. Aveam nevoie de bani de buzunar pentru a-mi îndeplini o ambiție personală – aceea de a merge la mare din banii câștigați de mine. Am lucrat într-un depozit de materiale de construcții și ca asistent la un mecanic auto. Două sau trei veri asta am făcut.

Unul dintre avantajele pe care le-am avut de mic e faptul că am avut acces la calculator și la internet. Mama era contabilă și lucra pe computer. Pe acele timpuri erau puțini oameni în Gherla ce aveau calculator acasă. Eu și cu fratele meu am profitat pe deplin de acest lucru.

De exemplu, fratele meu a avut ocazia să învețe destul de devreme web design. Acest lucru l-a ajutat ulterior să-și dezvolte o agenție din care a ieșit proiectul Trilulilu, la care am ajuns să lucrez și eu în 2007.

„Primul meu loc de muncă a fost de muncitor necalificat. Eram în clasa a 9-a și m-am ambiționat să merg la mare din banii mei”.

Ca student am urmat cursurile Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor. Am studiat marketingul începând din 2005.  În timpul studenției am intrat în AIESEC (o organizație de tineri extinsă la nivel mondial) unde am făcut voluntariat, ceea ce m-a ajutat foarte mult în dezvoltarea profesională.  În 2007 am fost în SUA prin programul Work and Travel unde am lucrat și eu la McDonald’s ca majoritatea studenților.

La întoarcere am decis să lucrez cu fratele meu la Trilulilu.  Am început cu partea de client service. Eram interfața cu utilizatorul: răspundeam la mesaje, verificam conținutul de pe site etc. După ce am terminat studiile, am trecut pe marketing. Pe vremea aceea Trilulilu era considerat un fel de YouTube al României. A fost în top 10 site-uri românești ca trafic timp de 3 ani.

În anii petrecuți la Trilulilu am învățat foarte multe: am implementat campanii de publicitate online pe propriul site, am lucrat cu branduri mari precum Coca Cola, am organizat concursuri, am făcut campanii pentru comunitate, am comunicat pe blog și prin rețelele sociale.

În 2012 am simțit nevoia unei noi provocări. Așa că  am trecut la Zonga – o platformă de muzică dezvoltată tot în cadrul Trilulilu. Și aici am preluat partea de marketing pe care am coordonat-o până în 2014, când m-am alăturat echipei Loopaa în calitate de partener, echipă din care fac parte și în prezent.

Când ți-ai dat seama că vrei să fii om de marketing?

Mi-am dat seama pe parcurs. Eu m-am simțit mereu atras de partea aceasta de vizual, de comunicare și mi-au plăcut dintotdeauna reclamele. Una dintre piese mele preferate este „Killer/Papa Was A Rolling Stone”.

George Michael are un cover la această piesă și un videoclip format din cuvinte care sunt prezentate sub formă de produse și reclame. Clipul îți dă senzația unui spot publicitar continuu. Este unul dintre videoclipurile mele preferate și mi-a rămas în minte de când eram mic.

În 2005, când am început facultatea, marketingul era un domeniu nou. Inițial îmi doream să studiez turism în cadrul Facultății de Business, dar mi s-a părut că domeniul mă constrânge, că nu îmi oferă suficiente opțiuni. Așa am decis să urmez un domeniu mai larg, care să îmi dea posibilitatea de a face și turism, dar și ceva în plus. Așa am ales marketingul.

„Când am început să fac digital marketing la Trilulilu, nu exista această profesie. Am intrat într-o categorie inexistentă pe care am construit-o odată cu jobul meu”.

Când am început să fac digital marketing la Trilulilu, nici nu exista funcția de „digital marketing specialist”. Astăzi sunt foarte mulți specialiști în social media. Acum 10 ani, nici nu exista această profesie. Practic, am intrat într-o categorie inexistentă pe care am construit-o pe parcurs.

Nu am avut de la cine să învăț – fiind un domeniu proaspăt creat nu existau cursuri în domeniu. Am învățat totul pe cont propriu, aplicând principii de marketing în mediul digital.

Ai fondat o platformă ce oferă cursuri online în domeniul marketingului. Cum a pornit această inițiativă?

Prima mea prezentare despre publicitatea online a avut loc în 2009 în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, prin intermediul asociației IAA Young Professionals Cluj. De atunci am ținut multe training-uri la diferite conferințe și evenimente.

În 2012, după 4 ani de marketing online, am lansat primul workshop de marketing online de la A la Z din România care cuprindea informații legate de social media, content, publicitate și prezență online pentru o companie. De aici s-a dezvoltat Online Mastery.

„Pentru mine succesul însemnă să fiu fericit, să fac ceea ce îmi place și să duc o viață împlinită zi de zi”.

În 2014 am început să lucrez la această platformă, iar doi ani mai târziu am lansat-o. Cu 4 ani în urmă platformele online de cursuri nu erau foarte răspândite. Și acum este ceva relativ nou pe piață, chiar dacă între timp s-au mai lansat și altele. Practic, Online Mastery este o platformă online prin care înveți marketing online.

Și acum mi se pare puțin haios să înveți marketing online din cursuri offline, când ar fi mai eficient să înveți de pe internet unde poți urmări ce fac alții, poți interacționa cu trainerul și învăța din tutoriale care îți stau oricând la dispoziție.

Ce înseamnă pentru tine succesul?

Fiecare definește succesul în felul său. Pentru mine, succesul nu se reduce la latura profesională, ci presupune o multitudine de factori. Să am succes însemnă să fiu fericit, să fac ceea ce îmi place și să duc o viață împlinită zi de zi.

Succesul nu înseamnă doar banii pe care îi câștig sau numărul de companii cu care colaborez. Aceste lucruri sunt doar rezultatul muncii pe care o fac. Chiar dacă reprezintă o parte importantă din ceea ce însemnă succesul profesional, aceste lucruri nu sunt suficiente pentru a mă defini în totalitate, din punctul meu de vedere.

„Viziunea mea este să ajut companiile din România să devină mai competitive în ceea ce privește prezența online”.

Viziunea mea este să ajut companiile din România să devină mai competitive în ceea ce privește prezența online. Dacă lucrez în fiecare zi la această viziune, eu mă consider un om de succes. Iar dacă pe lângă asta pot să fac ceea ce îmi place, să fiu sănătos, să am o familie frumoasă și să mă simt fericit, atunci pot spune cu încredere că sunt cu adevărat un om de succes.

Știu că ai dezvoltat un proiect ce pune în corelație performanța școlară și succesul profesional. Ne poți da mai multe detalii?

Desigur. Proiectul se numește „Nu am fost de 10” și prin intermediul lui am vrut să promovez împreună cu o mână de alți traineri din România faptul că nu trebuie să ai numai note de 10 la școală pentru a avea succes. Este mult mai important să îți dorești să te dezvolți.

Eu nu am fost de nota 10 nici la școală, nici la facultate, dar, cu toate acestea, am ajuns să fiu apreciat pentru munca mea, să am rezultate profesionale și să aduc rezultate și în alte companii. Iar pentru asta nu a trebuit să iau mereu nota 10.

Același lucru e valabil și pentru ceilalți traineri care au participat la proiect: aceștia sunt specialiști cunoscuți și apreciați în domeniul lor care nu au fost de 10. Au avut și note de 8 sau 9 și totuși au reușit să aducă o schimbare în societate.

„Expertiza vine din experiență, din dezvoltare continuă și din dorința de a face mai mult”.

Am vrut să punctăm că ambiția de a aduce o schimbare și de a te dezvolta în direcția pe care ți-o dorești e mai importantă decât notele, chiar dacă faci acest lucru prin intermediul mediilor informale. Mai mult de atât, eu cred că, de cele mai multe ori, mediile informale de educare sunt mai importante decât  cele formale.

Spre exemplu, cineva care urmează un curs online într-un anumit domeniu poate ajunge la rezultate profesionale remarcabile. Iar pentru asta nu are nevoie neapărat de o diplomă de facultate. Cred că diploma este doar o fațadă care îți prezintă o calificare, dar nu îți garantează o aptitudine. Aptitudinea și expertiza vine din experiență, din dezvoltare continuă, din dorința de a face mai mult.

Am colaborat cu profesioniști ce nu aveau o diplomă care să le certifice profesia. Diploma arată practic o orientare, arată că cel care o deține își dorește să se dezvolte în direcția respectivă și are, teoretic, niște noțiuni de bază. Dar experiența practică nu se poate dovedi prin diplomă.

Pentru mine, ca angajator, diploma înseamnă că persoana în cauză poate avea o înclinație și, eventual, niște noțiuni de bază într-un anumit domeniu. Dar dacă vreau ca acel om să fie profesionist, trebuie să îl ajut să câștige experiență practică alături de mine. Cu alte cuvinte, mai importantă decât diploma în sine și notele de 10 este ambiția personală și dorința de a învăța și a te perfecționa continuu.

Ce părere ai despre voluntariat în dezvoltarea profesională a unui tânăr?

Spre deosebire de liceu, facultatea are un program mai flexibil și permite studenților să experimenteze și să se implice în acțiuni de voluntariat și în organizații studențești. Recomandarea mea pentru toți studenții este să profite de perioada studenției pentru a face cât mai mult voluntariat.

Pentru mine experiența voluntariatului a avut un rol semnificativ atât în timpul facultății, cât și la început de carieră, după terminarea studiilor. Voluntariatului m-a ajutat să-mi conturez direcția profesională, să-mi dau seama de atuurile mele și lucrurile ce necesită îmbunătățire. În timpul voluntariatului am învățat lucruri practice pe care nu aveam cum să le aplic în facultate.

„Voluntariatului m-a ajutat să-mi conturez direcția profesională, să-mi dau seama de atuurile mele și de lucrurile ce necesită îmbunătățire”.

De exemplu, în AIESEC am învățat să vorbesc în public, să îmi susțin candidatura și să realizez o prezentare personală. După terminarea studiilor, începând cu 2009, am continuat să fac voluntariat în cadrul organizației IAA Young Professionals Cluj – o asociație de tineri profesioniști ce activează în domeniul marketingului și al comunicării.

În 2011 filiala din Cluj avea puțini membrii activi. Împreună cu câțiva colegi am dezvoltat organizația de la 4 la 50 de oameni. Acest proces ne-a ajutat foarte mult în dezvoltarea profesională, iar în cadrul asociației s-au creat relații de strânsă prietenie și colaborare profesională care mai durează și în ziua de astăzi.

Am coordonat IAA YP Cluj ca președinte în perioada 2011-2015. Chiar dacă nu mai sunt membru activ în cadrul ei în prezent, ajut cu plăcere de fiecare dată din postura de alumnus.

Încurajez toți studenții să facă voluntariat cel puțin un an pentru a descoperi lucrurile care le plac cu adevărat. Poate că ești axat pe marketing, dar când intri într-o organizație descoperi că a lucra pe partea de interviuri e mai atrăgător pentru tine, sau pe partea de evaluare a personalului și de HR.

„Studenții care fac voluntariat sunt mai atractivi pentru angajatori, mai competitivi pe piața muncii”.

Sau poate descoperi că ești atras mai mult de vânzări, de partea financiară sau de management. Structura unei organizații și mecanismele din cadrul ei sunt adesea foarte asemănătoare cu ceea ce se întâmplă într-o companie.

Studenții care fac voluntariat își formează aptitudini practice și cunoștințe legate de structura unei organizații și modul ei de funcționare. Prin urmare sunt mai atractivi pentru angajatori, mai competitivi pe piața muncii, pentru că se integrează mult mai ușor  într-o companie și nu au nevoie de atât de mult tutoring la început.

Știm cu toții că orice reușită presupune un cost. Care sunt sacrificiile pe care trebuie să le facă un tânăr pentru a ajunge profesionist în domeniul său?

Marketingul, ca orice altă domeniu de business, este o aptitudine învățată. Management, contabilitate, resurse umane – toate acestea sunt părți dintr-un joc numit business. Dacă sunt practicate și aplicate suficient de mult, aceste lucruri se pot învăța. Pentru a ajunge la performanță, însă, este nevoie de muncă și timp investit, ceea ce de multe ori însemnă sacrificii.

Acest lucru este valabil și pentru mine. Eu am muncit foarte mult pentru a ajunge unde sunt astăzi. Am lucrat și diminețile, și nopțile, și atunci când alții erau în concediu sau se bucurau de weekend. Am făcut unele sacrificii pentru a exersa și pentru a mă dezvolta.

„Cred în dezvoltare și învățare continuă, pentru că atunci când te oprești din învățat, regresezi”.

Cred că dincolo de aptitudinile hard, tehnice, foarte importantă este dorința de dezvoltare continuă. Probabil că această dorință a făcut diferența în cazul meu, întrucât ea m-a impulsionat să îmi doresc să fac mai mult, să cunosc și să devin mai mult.

Cred în dezvoltare și învățare continuă, pentru că atunci când te oprești din învățat, regresezi. Această motivație permanentă de a deveni tot timpul mai bun, de a face mai mult, m-a ajutat să ajung unde sunt. Recomandarea mea pentru oricine își dorește succesul este ca în primul rând să îl definească în modul lui personal, caracteristic, iar mai apoi, să nu renunțe să muncească pentru a ajunge acolo, oricât de multă muncă ar presupune acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here