Iveta Doktorová: „Părinții îmi spun să găsesc un job stabil, eu prefer să călătoresc”.

Iveta este o tânără din Praga pasionată de pictură, călătorii și biciclete. A descoperit Transilvania acum 2 ani și de atunci a vizitat-o de mai multe ori pentru că îi place natura din Ardeal, peisajele rurale și miturile cu vampiri.

Am cunoscut-o pe Iveta la Demmers Teehaus Piața Unirii în timp ce făceam inteviul cu Andi Daiszler. Ea a venit să ne ia comanda și a început să ne vorbească în engleză. Așa ceva nu întâlnești în fiecare zi în Cluj-Napoca. Am fost surprinși.

Cu această ocazie am aflat că e din Praga și că s-a mutat în Cluj-Napoca pentru câteva luni. Am fost curioși să aflăm mai multe despre ea, așa că după ce am terminat de scris povestea lui Andi, am stabilit o întâlnire pentru a afla povestea sa. A venit pedalând o bicicletă veche. De aici a venit și prima mea întrebare.

Mergi pe bicicletă în toiul iernii, interesant! Îți plac bicicletele?

Da, îmi plac. Am avut bicicletă când eram mică, iar acum câțiva ani am început să pedalez în Praga. Acum mă dau cu bicicleta prin Cluj. Cred că bicicletele sunt o parte importantă din viața mea, pentru că astfel l-am cunoscut pe iubitul meu, Bogdan. El e din Cluj-Napoca.

„Fiecare fată visează să-l întâlnească pe prințul din poveste în armură și călare pe cal alb. Prințul meu a venit călare pe o bicicletă faină, purtând cască”.

Ne-am întâlnit acum 2 ani în Praga la un concurs de ciclism la care a participat. Bogdan e biciclist, îi place stilul four-cross, downhill și alte genuri extreme. Fiecare fată visează să-l întâlnească pe prințul din poveste în armură și călare pe cal alb. Prințul meu a venit călare pe o bicicletă faină, purtând cască.

Atunci ai auzit prima dată de România?

Nu, plănuiam să vizitez România încă înainte să-l cunosc. Am decis că voiam asta după ce am văzut filmul vechi cu Dracula. Mi-a plăcut foarte mult: regia, muzica, totul. Mi-am spus că trebuie neapărat să văd această țară. Pe lângă asta știam că Transilvania are natură frumoasă.

În ultimii ani am fost în Transilvania de câteva ori. Îmi place pentru că e o zonă frumoasă și sălbatică în unele locuri. Îmi place zona rurală și natura. Întâlnirea cu Bogdan a fost ca un semn. Cred că sunt foarte norocoasă, deoarece viața m-a ajutat de multe ori în acest fel.

Ai fost întotdeauna așa independentă și dornică să călătorești?

Cred că totul a început după ce am terminat liceul. Intenționam să vizitez Spania cu prietenul meu de atunci. Ne-am despărțit și eu am rămas fără nici un plan. Am simțit nevoia unei schimbări radicale în viața mea. Atunci m-am mutat în Praga.

„Nu cunoșteam pe nimeni în Praga. Când m-am mutat tot ce aveam cu mine era un rucsac”.

Mi-am găsit o cazare pe internet, un apartament pe care îl împărțeam cu cineva și asta a fost tot. Nu aveam prieteni sau rude în capitală. Când m-am mutat, tot ce aveam cu mine era un rucsac. Mi-a fost foarte greu singură într-un oraș așa de mare, dar m-am descurcat.

Acum am un loc de muncă sezonier în Praga. Administrez un restaurant într-un parc pe deal, aproape de centru. De obicei lucrez acolo în perioada caldă a anului, iar în perioada rece mă mut într-o țară mai ieftină cu climă caldă pentru a călători și a studia.

Cu ce ocazie ai venit în Cluj de data aceasta?

E o poveste ciudată. Bogdan de obicei merge în SUA pe jumătate de an pentru a participa la diferite concursuri. Eu merg să-l vizitez pentru diferite perioade de timp. Anul trecut am vrut să mergem în San Diego, California pentru câteva luni.

Însă am avut probleme la vamă cu poliția de frontieră. Nu m-au lăsat să intru în țară deși aveam toate actele în regulă și mai fusesem în SUA de 2 ori. M-au reținut timp de 30 ore fără nici un motiv după care m-au trimis înapoi.

Bogdan nu a vrut să mă lase singură și s-a întors cu mine. Am decis să venim în Cluj-Napoca și să stăm aici câteva luni în apartamentul lui. Eu am decis să-mi caut ceva de lucru: pentru a câștiga niște bani, pentru a socializa și a cunoaște oameni din partea locului.

A fost greu să găsești un loc de muncă în Cluj-Napoca?

A fost ușor, dar am avut noroc. Eu am intrat în diferite localuri la întâmplare și am întrebat dacă e cineva interesat să mă angajeze. Demmers Teehaus a fost primul local în care am intrat. Proprietara a fost foarte amabilă și deschisă să mă ajute deși nu vorbeam limba română și m-a angajat.

„Am intrat în câteva localuri din Cluj și am întrebat dacă sunt interesați să mă angajeze. Cei de la Demmers Teehaus m-au acceptat deși nu cunosc româna”.

Îmi place acest loc de muncă și colegii pe care-i am. Majoritatea clienților sunt surprinși când află că nu sunt româncă, dar cea mai mare parte nu au nicio problemă să comande în limba engleză, nici măcar cei mai în vârstă. Sunt foarte norocoasă.

Care este următoare ta destinație?

În martie vom merge să vizităm Mexicul pentru o lună. După asta mă voi întoarce în Praga. În paralel vreau să încep să studiez designul grafic. Vreau să fac cursuri online, poate merg la niște cursuri sau workshop-uri.

Mie îmi place să pictez, dar e foarte greu să-ți câștigi existența făcând așa ceva. Design-ul grafic ar fi un compromis bun și un punct de start destul de fain. Părinților mei le-ar plăcea să-mi găsesc un loc de muncă serios și permanent, să strâng bani pentru un apartament și pentru pensie. Eu prefer să călătoresc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here