Ellie Cachette – „Românii au un spirit antreprenorial uimitor, iar Clujul devine cu adevărat un oraș de care putem fi mândri”

Director executiv, activistă și autoare - Ellie Cachette este una din cele mai apreciate specialiste din SUA în domeniul tehnologiei. Iată care este părerea ei despre Transilvania și români în general.

Director executiv, activistă și autoare – Ellie Cachette este o americancă ce a fost numită în 2012 una din TOP 6 Femei de urmărit în domeniul Tehnologiei. Ellie Cachette publică în Forbes și Huffington Post și a primit numeroase premii pentru realizările sale în domeniul afacerilor și a activităților caritabile pentru sănătatea publică.

Am avut ocazia să o întâlnesc în cadrul unei întâlniri organizate de Startup Grind Cluj-Napoca, în cadrul căreia ne-a împărtășit lucruri interesante și sfaturi legate de strângerea de fonduri, start-up-uri și business. Partea care mi-a atras atenția cel mai mult însă, a fost părerea ei despre Cluj-Napoca și despre români în general. La finalul evenimentului am abordat-o și am rugat-o să-mi dea un interviu. Ellie a acceptat cu bucurie. Așa a apărut acest articol.

Salut Ellie, ai o carieră impresionantă. Ce ai visat să devii în copilărie? Și cât de mult s-au transformat visele tale în realitate?

Primul meu vis a fost să devin jucătoare profesionistă de tenis de câmp. Nu știu care a fost motivul, dar asta mi-am dorit de mică. Am fost descurajată (cred) parțial de faptul că, atunci când am crescut, nu prea erau jucătoare de tenis foarte „faimoase” în acest sport. După aceea am decis că voi salva lumea și voi deveni epidemiolog pentru a preveni bolile și epidemiile.

„E posibil să faci orice îți dorești atât timp cât ești sincer cu timpul pe care-l ai la dispoziție”

E greu să fii femeie de afaceri și să te implici și în acțiuni caritabile. Cum reușești?

Cred ca este posibil să faci orice îți dorești atât timp cât ești sincer cu timpul pe care-l ai la dispoziție. Eu am fost întotdeauna mai atrasă spre latura intelectuală și caritabilă decât, de exemplu, spre relațiile de natură romantică.

Îmi gestionez cu mare atenție programul și folosesc „blocuri” de timp cât mai eficient posibil. Dacă trebuie să merg la întâlniri, îmi stabilesc o zi întreagă DOAR pentru întâlniri. Alte zile sunt rezervate pentru tehnologie, iar dacă am nevoie să petrec timp ca să analizez diferite aspecte legate de muncă, mă asigur mereu că am timp alocat special pentru asta. Fac mari eforturi ca să mă asigur că îmi folosesc timpul la maximum. Ca să poți gestiona priorități trebuie mai întâi să înveți să-ți gestionezi timpul și programul.

Ca să-ți dau un exemplu: eu nu cred în navetă. Să petreci o oră în tren în fiecare zi – asta e o pierdere prea mare de timp. Timp în care poți să te relaxezi, să gândești sau să scrii cod. Acest timp este un cost care nu-ți aduce nimic.

Anul trecut am primit o propunere de a lucra pentru campania unui potențial candidat la președinție. Biroul în care trebuia să lucrez era la 45 de minute distanță. A fost cu adevărat tentant și o mare oportunitate, dar am refuzat, pentru că nu îmi pot permite să pierd 25% din zi pe drum spre lucru și înapoi. E timpul meu și nu pot să fac asta.

„La 22 ani lucram ca Project Manager și mă mutam în România – o țară PE care nu ȘTIAM NICI SĂ O GĂSESC PE HARTĂ”

Când ai auzit prima dată de România? Și de ce ai decis să te muți în Europa?

Am auzit prima dată de România în 2007. Eram la un interviu de angajare, iar șeful meu (român) mi-a spus că s-ar putea să mă trimită la biroul din România. „Te vom trimite în RO-MÂ-NIA!” a declarat directorul român care a devenit după aceea șeful și mentorul meu.

Aveam 22 de ani, o vârstă la care cei mai mulți dintre prietenii mei erau pe cale să termine facultatea, dar eu deja lucram cu normă întreagă ca Project Manager Tehnic pe un proiect specializat în gestionarea echipelor la nivel global și mă gândeam să merg să lucrez pentru niște oameni care proveneau dintr-o țară despre care nu auzisem niciodată.

Până în acel moment nu părăsisem niciodată SUA și dacă mi-ar fi cerut cineva să arăt România pe hartă, nu m-aș fi descurcat. M-am gândit la monotonia de la locul de muncă pe care-l aveam atunci și mi-am zis „de ce nu?”. Așa că am acceptat oferta și am căutat pe Google: „unde este România?”

„România este un loc perfect pentru a crea un start-up”

Câteva săptămâni mai târziu eram la sediul companiei din Cluj-Napoca și predam managementul proiectelor managerilor noștri de dezvoltare, asigurându-mă că programul nostru de lansare era sincronizat cu cel al principalilor noștri clienți din SUA. Sincer, a fost unul din cele mai faine locuri de muncă pe care l-am avut vreodată.

Acum, când am ajuns să cunosc piața Europeană, cred că România este un loc perfect pentru a crea un start-up. Românii au un fus orar european și se trezesc înaintea americanilor. România face parte din UE și poate externaliza mai departe în Rusia, China sau orice altă țară.

Întotdeauna mi-a plăcut Europa și mi-am dorit să locuiesc aici. Acum un an am luat decizia de a mă muta în Europa și am studiat mult opțiunile înainte de a mă hotărî unde anume. În cele din urmă m-am oprit la Olanda. Și asta pentru că știu că Europa este un loc minunat, iar piața de aici este în creștere, am scris mai multe pe această temă aici.

Ai venit des în Cluj-Napoca în ultimii 10 ani. Ce schimbări ai observat legat de oameni și mediul de afaceri?

Când am ajuns în 2007, România mi s-a părut murdară, poluată și confuză legată de integrarea în Uniunea Europeană, iar cursul leului părea să fluctueze destul de mult. În prima perioadă am fost destul de buimacă, fiindcă nu înțelegeam un cuvânt în limba română, iar uneori nu mă descurcam nici să deschid ușile.

Mașinile mi se păreau minuscule și nu puteam să-mi dau seama de ce toată lumea fuma și punea șuncă aproape în toate felurile de mâncare. Totuși, programatorii din compania pentru care am lucrat erau foarte talentați – printre cei mai buni cu care lucrasem până atunci.

”Anul trecut 10% dintre studenții acceptați la cursurile de inginerie de la Stanford erau români”

Atât de multe s-au schimbat în ultimul deceniu, în primul rând Cluj-Napoca. E o creștere generală la nivelul companiilor –  dar ceea ce s-a schimbat cel mai mult este faptul că Clujul devine cu adevărat un oraș de care putem fi mândri, toate acestea sunt cuplate cu un nou tip de cultură care începe să prindă formă și acest lucru este fantastic.

Ce părere ai despre Transilvania?

Transilvania este un loc unic plin de cultură și frumusețe. Transilvania este foarte frumoasă, iar mâncarea de aici este printre cele mai bune din lume. Cred că românii sunt oameni isteți și foarte pasionați. Chiar recent România a fost clasată pe locul 1 într-un raport European ca țară în care merită să faci un start-up datorită lucrătorilor săi calificați.

Știai că din toți studenții care aplică la Universitatea Stanford din întreaga lume doar 5% sunt acceptați? 5% din întreaga lume! Anul trecut 10% dintre studenții acceptați la cursurile de inginerie de la Stanford erau români. E o nebunie, țara aceasta este așa de mică! Acest lucru demonstrează care este educația și spiritul acestei țări.

„Să fie pregătit să muncească, să aibă mentalitatea potrivită și curaj. Nimic nu e greu decât dacă crezi că este greu”

Ce sfat i-ai da unui tânăr român care vrea să facă un start-up?

Sfatul meu pentru oricine construiește un startup, în special pentru români, ar fi să înțeleagă aspectele tehnice și să se axeze pe obținerea de capital chiar mai mult decât pe produs. Lucrurile se schimbă, dar compania trebuie să poată să rămână stabilă pentru a supraviețui. Există o mulțime de informații online pe acest subiect – de exemplu aici.

Să fie pregătit să muncească din greu, să aibă mentalitatea potrivită și să aibă curaj. Nimic nu e greu decât dacă crezi că este greu. Românii au un spirit antreprenorial uimitor. Cred că România și Europa în general vor înregistra numeroase succese în viitorul apropiat, deoarece piața din Europa are mult potențial. Sunt încântată să fac parte din comunitatea Europeană și să fiu legată și mai mult de următoarea perioadă de creștere din regiune.

Sursă foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here