Bernàd Andor – fotograful din Mureș care vinde amintiri la târg

Bernàd Andor e un fotograf din Mureș care vinde anticariat și aparate de fotografiat vechi la târgurile din Transilvania, iar în timpul liber strânge material pentru o expoziție personală pe care vrea să o organizeze în Cluj-Napoca.

Târgul Coaselor de la Negreni este unul din cele mai vechi târguri din Transilvania. Cu o tradiție de câteva secole, târgul se ține în continuare de 2 ori pe an (în luna iunie și octombrie) timp de o săptămână pe malul Crișului Repede, în localitatea Negreni din județul Cluj, care se află la jumătatea drumului dintre Cluj-Napoca și Oradea.

Acolo l-am întâlnit pe Bernàd Andor – un fotograf din Mureș care vine an de an la târg pentru a vinde obiecte de anticariat și diverse amintiri pe care le-a colectat de-a lungul vieții. „Mi-am cumpărat primul aparat de fotografiat în 1970. Era un Chaika cu 72 cadre. O perioadă am lucrat ca fotograf amator, iar după 1990 mi-am deschis un laborator de fotografie”.

„Din păcate nu am rezistat și am fost nevoit să-l închid. Așa am ajuns să vând anticariat în piață. Sunt obiecte pe care le-am moștenit de la familie, precum și lucruri din colecția personală de ceasuri și aparate de fotografiat pe care fie le-am primit, fie le-am cumpărat.”

„Pe vremuri mergeam la mai multe târguri din zonă, inclusiv la Oser în Cluj-Napoca. Acum vin doar la Negreni. Din păcate și acest târg scade cu fiecare an. E din ce în ce mai puțină lume, iar cei care vin sunt mai mult plimbăreți decât cumpărători”.

Bernàd Andor nu a renunțat totuși la pasiunea pentru fotografie fără de care nu-și imaginează viața. El continuă să fotografieze din plăcere și strânge material pentru o expoziție personală pe care vrea să o organizeze în Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here