Am cunoscut-o la Piața Agroalimentară Mihai Viteazu din Cluj-Napoca la un stand cu produse apicole. Eram curios să aflu mai multe despre albine, despre produsele apicole așa că am intrat în vorbă cu ea. În cele din urmă am plecat de acolo cu o întreagă poveste de viață pe care vreau să v-o spun în cele ce urmează.
„Am lucrat 33 ani în fabrică, iar după ce m-am pensionat, m-AM APUCAT DE apiculturĂ împreună cu soțul MEU”
De unde sunteți și cum v-ați apucat de apicultură?
M-am născut în comuna Sălicea (la 16 kilometri de Cluj), într-o familie modestă cu 5 copii. Mi-a plăcut să învăț așa că mergeam în fiecare zi câte 3 km pe jos dus-întors până la școală. Părinții nu aveau cu ce să mă țină la facultate, de aceea am acceptat să lucrez la o fabrică de celuloză care mi-a asigurat studiile în domeniul petrochimiei.
Am lucrat 33 ani în fabrică ca șefă de atelier, iar după ce m-am pensionat am început să lucrez în domeniul apiculturii împreună cu soțul meu. M-am îndrăgostit de acest domeniu datorită cumnatului meu care făcea apicultură din plăcere. El și sora mea nu au copii, așa că uneori mergeam să-i ajut să extragă mierea.
Mi-a plăcut, am avut ambiție și am vrut să știu mai multe. Așa că am făcut un curs de calificare în domeniul apiculturii. Am primit câțiva stupi de la sora mea, câțiva de la cumnat și am început să ne ocupăm și noi. Acum avem 48 de stupi pe care-i ținem într-o grădină frumoasă la Nădășel.
Care sunt problemele cu care vă confruntați?
Ultimii doi ani au fost foarte grei. Anul trecut am pierdut aproape jumătate din stupi din cauza frigului. La fel și iarna asta. A fost frig până la mijlocul lunii aprilie – ați văzut și dumneavoastră. O altă problemă este statul care, în loc să ne sprijine, mai mult ne încurcă. Dar nu ne plângem, ne mai ajută cele două fete ale noastre cu ginerii. Ne descurcăm cum putem.
„Recomand mierea și celelalte produse apicole pentru că sunt 100% naturale. Albina știe să aleagă din natură numai ce-i bun”.
Cât de interesați sunt românii de produsele apicole? Care este cel mai cumpărat produs al dumneavoastră?
Inițial se cumpăra doar mierea. De câțiva ani încoace însă românii au început să fie mai informați și mai educați în acest domeniu. Așa că sunt din ce în ce mai interesați de toată gama de produse apicole, fie că e vorba de polen, fagure, tinctură de propolis sau de mierea mai puțin cunoscută precum mierea de mană sau cea de pădure. Oamenii s-au convins că ce se vinde în magazine nu e la fel de bun, așa că preferă să cumpere de la producătorii locali.
De ce recomandați produsele apicole? Și ce sfaturi aveți pentru cei care cumpără de la dumneavoastră?
Oamenii caută din ce în ce mai mult produse curate. Eu le recomand mierea și toată gama de produse apicole pentru că sunt 100% naturale. Albina știe să aleagă din natură numai ce-i bun. Am și câteva sfaturi, bineînțeles. În primul rând să aleagă produsul potrivit: fie că vor să trateze o problemă sau pur și simplu să facă o cură de întărire a sănătății.
„Mi-au plăcut întotdeauna oamenii cinstiți și corecți, de aceea asta le recomand tuturor. Cred că este unul din cele mai importante lucruri în viață”.
Celor care cumpără de la mine le recomand produsele cât mai puțin procesate cum e polenul crud. Dacă luăm ca exemplu polenul crud, să știți că acesta pierde cam 30% din calitățile sale atunci când e uscat. Polenul crud trebuie ținut la congelator pentru a-și păstra proprietățile. Diferența dintre polenul crud și cel uscat e ca între iarbă și fân, ca să înțelegeți.
Dacă vă place ceaiul cu miere, nu puneți mierea în ceai atunci când e fierbinte, pentru că își pierde calitățile. Dacă aveți miere cristalizată, o puteți aduce la forma ei inițială dacă puneți borcanul într-un vas cu apă încălzită la 40-50 grade. Nu puneți nici într-un caz mierea în apă clocotită.
Iar dacă vreți un sfat care nu ține de apicultură: mie mi-au plăcut întotdeauna oamenii cinstiți și corecți, de aceea asta le recomand tuturor. Cred că este unul din cele mai importante lucruri în viață.